Klaverbogen

Jeg har skrevet to fagbøger om at spille klaver. Den første skrev jeg alene i 2002, og den anden i samarbejde med min fremragende pianistkollega ved Københavns Universitet Kristian Rasmussen i 2020.

Efter afsluttende diplomeksamen fra musikkonservatoriet, studieophold på Tjajkovskij-konservatoriet hos professor Tatjana Nikolajeva, debut fra solistklassen, aktiv deltagelse i en lang række mesterkurser hos førende pianister, egen koncerterfaring og mange års virke som lærer ved Musikvidenskabeligt Institut, voksede det naturlige ønske om at nedfælde og videregive min faglige/kunstneriske kunnen og viden.

Bjerge af noter blev samlet i kapitler om klang, frasering, øvemetodik, hændernes fysik, overanstrengelse osv. osv. og resultatet blev en bog om at spille skrevet med ord, ikke noder, og målgruppen spænder fra den jævne stuepianist, der glæder sig over sonatiner og småstykker, og op til konservatorieniveau.

Min første fagbog "Klaverspil – praktisk vejledning til øvelsesbrug" indeholder stort set hele min samlede professionelle pianistiske viden. Den udkom i 2002 på Rosinante Forlag.

18 år senere i 2020 udkom så "Klaverbogen" på Forlaget Zara, skrevet sammen med Kristian Rasmussen. I "Klaverbogen" samler vi over tyve års pædagogiske erfaringer som studielektorer ved Musikvidenskabeligt Institut - nu Institut for Kunst- og Kulturvidenskab.

I overskuelig form gennemgår vi de allerede nævnte emner fra min første "Klaverspil" men tager også fat på indstuderingsteknik, prima vista spil, stilistisk bestemmelse, akkompagnement, skalaer og treklange og kammermusik.

"Klaverbogen" har haft et rigtig godt salg og fik følgende lektørudtalelse af bibliotekerne:

Inspirerende lærebog i klassisk klaverspil, som henvender sig bredt til de ambitiøse begyndere, de erfarne udøvere, de professionelle og til undervisere

"At lære at øve sig og blive kendt med teknikken er det grundlag og håndværk, som hele musikken hviler på, og jo mere man ved og forstår, jo bedre kan man nå sine mål!". Sådan lyder en opfordring fra de to forfattere. Bogen har overskrifter som fx: "Klaveret som instrument", "Om at øve sig" og "Hvad skal jeg spille". Under sidstnævnte overskrifter er begreber som "skalaer og treklange", "etuder", "klang" og "frasering". Bogen gennemgår også kronologisk stilarter som barok, wienerklassik, romantik, impressionisme og klaverstilen i det 20.- 21.århundrede. Forfatterne fortæller, hvordan du indstuderer et værk. Her er tips om at koncentrerer sig, bekæmpe præstationsangst og teknikøvelser som nodelæsning, intuition, puls og bas, rytme, harmoni og melodi. Og du kan lære at akkompagnerer i bogen. Appendix med skalaer og fingersætning. Begge forfattere har i mange år undervist i klassisk klaver på Københavns Universitet.

Pædagogisk velkomponeret lærebog i klassisk klaverspil, hvor den interesserede får et godt indblik i den teknik og det håndværk, som klaverspil er."

Side 1 i Klaverbogen

Nyeste kommentarer

08.11 | 12:13

Kæmpe glad varm jublende TAK

08.11 | 11:59

Har slugt hele sagaen hen over sommerferien og nu Ulveblodet. Glæ...

03.11 | 10:12

Hej Kirsten! Uhh, hvor det glæder mig!

02.11 | 12:56

Hej Susanne nu har jeg læst alle 8 bøger om Arnulf så jeg kan næsten ikke ...